
Linkek a témában:
A bikavér-készítés szabályai
Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?
A szíverősítő Bikavér
Valóban az egészségünkre válhat, ha az ünnepek alkalmával megengedünk magunknak egy kis kékfrankost, vagy éppen bikavért. Angol kutatók szerint ugyanis a vörösbor féken tarthatja a szívinfarktus egyik legfőbb kiváltó okát.
Egy hungarikum története
Hungarikumok a magyar szőlészetben és borászatban.
Hungarikum lehet az Egri Bikavér
Az Egri Bikavér hungarikummá nyilvánítását kezdeményezi Nyitrai Zsolt, Eger és térségének fideszes országgyűlési képviselője; a miniszteri biztos ezt csütörtökön a hevesi megyeszékhelyen tartott szőlész-borász fórumon jelentette be.
Megtaláltuk az igazi egri bikavért
Az a baj az egri bikavérrel, hogy nem tudjuk, valójában milyen. Nincs igazi arca. A piacon egyszerre van jelen az 500 forintos ihatatlan lőre és a 10 ezer forintos csúcsbor. Lőrincz György, a St. Andrea pincészet frontembere bebizonyította, hogy a lejáratott névnek lehet új tartalmat adni. Olyat, amitől végre az egész egri borvidék felkerülhet a nemzetközi bortérképre.
Nevében él a bikavér
A bikavér a magyar borászat Koplárovics Bélája. Könyörtelenül bevarrta azt a gólt az angoloknak, de azóta sem hallottunk róla. Na jó, ez azért így sarkos. Mert kétségtelen, hogy erről a speciálisan magyar küvéről a világ sok szegletében tudnak – kis túlzással –, ám kevés helyen vannak róla jó véleménnyel – ez viszont nem túlzás; még akkor sem, ha némely bikavéreket jó áron adnak el külföldön jó helyekre.
Meghatározás
Linkgyűjteményünkben összefoglaljuk az Egri Borvidékkel kapcsolatos legfontosabb információkat. Kitérve az egri borászatokra és pincészetekre, a borvidék településeire, azok boraira. Külön foglalkozunk a mindenki által ismert Szépasszony-völggyel és az Egri Bikavérrel. Mindezt hírekkel, bortesztekkel, tippekkel fűszerezve.